A tökéletes homlokzat
27/01/2022
Belső falak hőszigetelése: a fűtési költség csökkentésének gyors és hatékony módja
28/01/2022
A tökéletes homlokzat
27/01/2022
Belső falak hőszigetelése: a fűtési költség csökkentésének gyors és hatékony módja
28/01/2022

Mikor kell fordított lapostető? 

A vízszigetelő réteg helyzetétől függően kétfajta lapostetőt különböztetünk meg. Az első lehetőségnél - amelyet általában „klasszikus lapostetőnek” neveznek - a vízszigetelés egyben a tető felső fedőrétege is. A második lehetőségnél a vízszigetelést a hőszigetelés alá helyezzük. Ezt a tetőtípust "fordított lapostetőnek" nevezik.

Miért kell a vízszigetelő réteget alulra helyezni?

Az összes épületfelület közül a lapos tetőt érik leginkább a szélsőséges hőmérséklet-ingadozások. Napközben erős napsugárzásnak van kitéve. Éjjel pedig a felgyülemlett hőt kibocsátja. A légköri hatások és az UV-sugárzás minden anyagot károsítanak, de fokozottan veszélyesek a vízszigetelésre. Felgyorsítják az öregedést és mikrorepedéseket okoznak. Idővel a sérült vízszigetelésen keresztül víz szivárog a lapostető rendszerébe.

A fordított lapostető rendszerben a vízszigetelés a rétegrend alacsonyabb szintjére kerül, stabilabb hőmérsékleti környezetbe, védve az UV sugárzástól és a mechanikai károsodásoktól. Míg a klasszikus lapostetőknél a vízszigetelés mechanikai károsodása gyakori probléma, amelyek általában a tetőn végzett karbantartási munkák vagy a gépészeti egységek telepítése során keletkeznek, addig a fordított lapos tető vízszigetelését biztonságosan védi a hőszigetelő réteg.

Mivel a hőszigetelés lesz a tető legfelső rétege, fordított lapostetőbe csak speciális anyagjellemzőkkel rendelkező, tanúsított hőszigetelés telepíthető.

Néhány érdekes tény a vízszigetelés (WP) védelméről - diagram bemutatás

Klasszikus lapostető, ahol a vízszigetelés védtelen a környezeti hatásokkal szemben

Fordított lapostető, ahol a hőszigetelés védi a vízszigetelést

Mivel egy fordított lapostetőben a hőszigetelése a vízszigetelés fölé kerül, a hőszigetelés kettős feladatot lát el: nemcsak hőszigetel, hanem a vízszigetelést is védi a külső behatásoktól. A fordított lapostető vízszigetelése csak annak megépítése során lehet veszélyben. Miután megfelelő karbantartás esetén, a fordított lapos tető teljes élettartama alatt tartósan teljesít, feltéve, hogy helyesen telepítettük a megfelelő hőszigetelést.

Az fordított lapostetős rendszerek hőszigetelése sima felületű, és megfelelő nyomószilárdságú extrudált polisztirolból (XPS) készül.

Termékbemutató

FIBRANxps 300-L, 500-L, 700-L

 

 

 

 

 

 

 

 

Vásárlás előtt feltétlenül ellenőrizze a hőszigetelő csomagolás címkéjén szereplő termékjellemzőket, és hasonlítsa össze azokat az alábbiakban bemutatott műszaki jellemzőikkel: 

Az fordított lapostetős rendszerek esetében a DIN-szabvány előírja a zárt cellás hőszigetelés (azaz XPS - extrudált polisztirol) alkalmazását a következő speciális műszaki jellemzőkkel, azaz a csomagolás címkéjén található jelölésekkel:

  • Deklarált nyomószilárdság 10% -os deformáció esetén. 300 ≤ CS (Y \ 10) ≤ 700 [kPa],
  • Hosszú távú vízfelvétel WD (V) 1 térfogat. % (kiváló teljesítmény tartós vízbemerítés esetén is)
  • Hosszú távú vízfelvétel merítéssel WL (T) ≤ 0,7 térfogat. % (míg a rendelkezésre álló legjobban teljesítő osztályozás 0,7 térfogat%, a FIBRANxps termékek tényleges vízfelvétele sokkal alacsonyabb - 0,2 és 0,4 térfogat% között),
  • A deklarált páradiffúziós ellenállási tényező MUi 50-150,
  • Deklarált hővezető képesség 0,032 ≤ λD ≤ 0,036 [W / mK].

Ez miért fontos?

Előfordul, hogy a kivitelezők figyelmen kívül hagyják ezeket az adatokat, és olyan XPS táblákat szerelnek fel amelyek WD (V) = 1,5 vízfelvétel értékkel rendelkeznek, vagy akár olyan anyagokat is, amelyek nem rendelkeznek deklarált vízfelvételi értékekkel. Ugyanez vonatkozik a WL (T) mutatóra, a vízbe merítéssel történő abszorpcióra is, mivel a tábláknak nedves környezetben, 50 éves használat után is meg kell őrizniük hőszigetelő tulajdonságukat. Ezt hivatott tanúsítani az ETA-17/0910 tanúsítvány.

 


Az ETA tanúsítvány egy kötelező dokumentum, amely tanúsítja, hogy a hőszigetelő termék alkalmas összetett és igényes szerkezeti egységekben történő alkalmazásra, például fordított lapostető rendszerekben, zöldtetőkben és parkolótetőkön.


 

A FORDÍTOTT LAPOSTETŐK FUNKCIÓI

JÁRHATÓ TETŐK

A járható tetőkön tetőtéri teraszként kialakítható grillező sarok, árnyékos pihenő- és szabadidős helyiség, játszótér gyerekeknek, vagy akár fitnesz- vagy parkolóterasz. De a legjobb és legelőnyösebb mind a felhasználó, mind a környezet számára a zöld fordított lapostető, amely számos beltéri és kültéri komfortélménnyel szolgálhat:

1. Zöld tetők

Az OPTIMO rendszerben épített, extenzív zöldtető rétegei:

 

 

 

A zöldtető nemcsak jelentősen hozzájárul a környezet fenntarthatóságához, hanem életminőségünket is javítja. Egyetlen másik építési koncepció sem képes ilyen hatékonyan ötvözni a környezettudatos hatékonyságot az épület fenntarthatóságával és a lakosok elégedettségének fokozásával. A városközpontok lakóépületeinek terjedésével a zöldtetők csökkenteni a környezet terhelését. Ezenkívül pótolják az állatok és növények elvett természetes élőhelyét. Nyáron, amikor a városközpontok burkolt felületei kezdenek túlmelegedni, a zöldtető stabil hőmérsékletet tart és javítja az épület körüli levegő minőségét. A zöldtető telepítésének beruházási költségei megtérülnek a jobb hő- és hangszigetelés, valamint a magasabb energiahatékonyságnak köszönhetően. Zöldtetőt azonban csak megfelelő anyagokkal és a szakértők utasításai szerint szabad kialakítani.

Ha a járható tető várhatóan extrém terhelést fog viselni, akkor nagyobb, 500 kPa vagy akár 700 kPa nyomószilárdságú hőszigetelésre lesz szükség, és a tartószerkezet teherbírását a kivitelezés előtt a szerkezeti szakértőknek ellenőrizniük kell.

2. Kihasznált tetők 

A használható fordított lapos tető rétegei a CLASSIC rendszer alapján:

 

 

 

 

 

Járható tetővel további hasznos területek szerezhetők, amelyet tetőkertként, szórakoztató teraszként vagy játszótérként lehet hasznosítani. 

Különösen a sűrűn lakott városi területeken a hasznosított tetőfelületű épületek gyorsan vonzóbbá és értékesebbé válnak. A lapostető kialakításának tapasztalatai azt mutatják, hogy különös figyelmet kell fordítani a vízszigetelés védelmére, mivel egyes burkolatok nagyobb valószínűséggel károsíthatják a vízszigetelést, mint mások. Ezek a buktatók elkerülhetők egy fordított lapostető tervezésével, ahol a vízszigetelést vastag hőszigetelés védi. Így bármilyen tetőburkolat választható anélkül, hogy a vízszigetelő réteg sérülne. A fordított lapostető további előnye a felső burkolat egyszerű felújítása - bármely felső réteg könnyen eltávolítható és helyettesíthető másikkal, és végtelen lehetőségeket kínál ugyanazon tető különböző módon történő hasznosítására.

Ha a járható tető várhatóan nagy terhelésnek lesz kitéve, akkor nagyobb, 500 kPa nyomószilárdságú hőszigetelésre van szükség, és a tartószerkezet teherbírását a szerkezeti szakértőknek kell ellenőrizniük.

PARKOLÓTETŐK

1.OPTIMO rendszerben épített fordított lapos parkolótető rétegei:

 

 

 

 

 

A parkolótető további parkolóhelyet vagy további utakat biztosít, így lesz a fordított lapostető valóban jól kihasználható tetőtípus. A modern építészetben a tetőtéri parkolók és más jól kihasználható lapos tetők egyre népszerűbbek. Első pillantásra nem is biztos, hogy feltűnik egy parkolóról, hogy az tulajdonképpen egy jól kihasznált lapostető, ami az építész kreativitásáról és az új építészeti stílus meglévő környezetünkbe történő helyes integrálsáról árulkodik. 

Az autóval járható tetők hőszigetelése nemcsak csökkenti az alatta lévő kondicionált terek hőveszteségét, hanem védi a mögöttes vízszigetelést a mechanikai sérülésektől is. Már egy vékony hőszigetelés is megakadályozza a kondenzátum képződését a tető alatti fűtetlen helyeken, ugyanakkor megvédi a vízszigetelést a sérülésektől. 

A várható terheléseknek fontos szerepe van a megfelelő hőszigetelés megválasztásában. A várható terheléstől és a felső réteg típusától függően - mindkettő nagyban befolyásolja a terhelés eloszlását - nagyon magas (500kPa) vagy rendkívül magas (700 kPa) nyomószilárdsági jellemzőkkel rendelkező hőszigetelést kell beépíteni.

NEM JÁRHATÓ TETŐK

1.A nem járható, fordított lapostető többrétegű szerkezete a CLASSIC rendszer szerint:

 

 

 

 

Nevükből kitűnik, hogy a nem járható tetőket nem használják, következésképpen a lakók nem férhetnek hozzá szabadon. Általában csak a karbantartó személyzet használja a rendszeres tetőfenntartási munkákhoz. Főleg ipari- illetve nehezen megközelíthető épületeknél fordulnak elő.

Függetlenül attól, hogy a nem járható tetők egyetlen funkciója a víz bejutásának megakadályozása, a mechanikai és hőhatások elleni védelmet megfelelően kell biztosítani. Ezt legjobban fordított lapostetős rendszerrel lehet megtenni.

Hogyan lehet egyszerűen és hatékonyan elérni a lapostető kívánt lejtését?

Ez egy egyszerű feladat a FIBRANxps INCLINE lejtésképző elemek használatával, mivel ezek biztosítják a szükséges lejtést a hatékony vízelvezetéshez, miközben helyettesítik a jóval nehezebb lejtésképző betont. A lejtős táblákat a sík felületek, például lapostetők, parkolók, teraszok, erkélyek, loggiák stb. megfelelő lejtésének kialakításához használják.

A FIBRANxps INCLINE lejtésképző hőszigetelő lemez sematikus ábrája

A FIBRANxps INCLINE hőszigetelő lapok fő műszaki jellemzői: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A lapos tető kívánt dőlésszöge különböző típusú táblákkal érhető el: 

A FIBRANxps INCLINE szigetelőlemezek típusai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A telepítés részletes bemutatásához lásd: "A FIBRANxps INCLINE táblák használatára vonatkozó utasításokat.