ALAPOK

Az alapok olyan szerkezeti elemek, amelyek az épület terhelését a teherhordó talajra továbbítják.

Annak elkerülése érdekében, hogy az épület váratlanul megdőljön vagy megrepedjen az egyenetlen talaj miatt, az épület terhelését egyenletesen kell a földre vinni. A megfelelő alapozási módszert az épületek egyedi terve, valamint a talaj típusa és terhelhetősége határozza meg. Az alapozás módja azonban befolyásolja az épület hőszigetelő rendszerének kialakítását is, mivel a pont- vagy sáv alapozás esetén a terhelésátvitel sokkal kevésbé egyenletes, mint az alaplemez esetében.

Míg idáig hagyományosan sáv- vagy pont alapokat használtak, az energiahatékonysági irányelvek ma már az alaplemez használatát szorgalmazzák, mivel ez lehetővé teszi egy folyamatos és megszakítás nélküli hőszigetelő burok kialakítását. A hőhidak és az ebből következő penészképződések megakadályozása mellett az alaplemez minimalizálja a hőveszteségeket is a problémás illesztéseknél.

Az alaplemez-szigetelő rendszer – alulról hőszigetelt alaplemez - egyre népszerűbbé válik. Az alaplemez nemcsak javítja az alap stabilizáló funkcióját esetleges földrengések esetén, hanem megakadályozza a víz és a radongáz bejutását az épületbe.

MEGOLDÁSOK AZ ALAPOKHOZ

Az alábbiakban néhány alapozási módszert mutatunk be, amelyek összhangban vannak az energiahatékony építési tendenciákkal. Mind a SEISMIC alaplemez-szigetelés rendszer, mind az alaplemez-szigetelés rendszer az alaplemez szigetelésére tervezett megoldások. A sáv és a pont alapokat meglehetősen eltérően kell kezelni.