A FIBRANxps ETICS GF hőszigetelés alkalmazásának előnyei
26/01/2022
Mikor kell fordított lapostető?
27/01/2022
A FIBRANxps ETICS GF hőszigetelés alkalmazásának előnyei
26/01/2022
Mikor kell fordított lapostető?
27/01/2022

A tökéletes homlokzat

A homlokzat az épület arca. A szemlélő leolvashatja róla az épület sajátos jegyeit, építészének kreatív erejét és egyben lakói hozzáállását.

A megfelelő hőszigetelésű homlokzati rendszerek helyes megválasztása

A tartós, funkcionális és energiatakarékos homlokzatok nem véletlenül készülnek. Éppen ellenkezőleg, minden egyes lépést szakszerűen meg kell tervezni és ügyesen meg kell valósítani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tartós és funkcionális homlokzat legfontosabb záloga a megfelelő hőszigetelésű homlokzati rendszer helyes megválasztása. Vegyük figyelembe, hogy a hőszigetelést ugyanolyan vastagságban kell felszerelni mind a lábazaton, mind a homlokzat többi felületén. Ez biztosítja az épület összefüggő burkolatát és kiküszöböli a hőhidakat, amelyek penészesedést okozhatnak.

A lábazat 

A lábazat a külső fal látható része, amely érintkezik a talajjal. A függőleges vízszigetelés számára a lábazat egészén egy minimális vízfelvétellel rendelkező, kemény hőszigetelő réteg – mint például a FIBRANxps ETICS - biztosít mechanikai védelmet. Az épület nedvességtől és víztől való megfelelő védelme érdekében a lábazat vízszigetelésének a talajszint felé kell érnie. A túlnyúlás mértéke essen 30 és 50 cm közé. Nem megfelelő, a nedvességet elnyelő hőszigetelés alkalmazása esetén a homlokzat felületi rétege elkezd leválni, és végül lehullik, mivel a lábazaton keresztül folyamatosan érintkezik a nedves talajjal. 

Az építési előírások megkövetelik, hogy lábazatra csak olyan vízálló hőszigetelés tehető, melynek minimális a vízfelvétele még teljes vízbemerítés esetén is. A FIBRANxps ETICS GF hőszigetelő táblák – az összes szükséges műszaki jellemző birtokában – kétségkívül helyes választásnak bizonyulnak.

Mivel a lábazat megfelelő hőszigetelése a tartós és funkcionális homlokzat alapja, a szükséges műszaki jellemzőket az alábbiakban mutatjuk be: 

 

A "nápolyi mintás" felülettel ellátott FIBRANxps ETICS GF szigetelőlemezek szűk vastagságtűrést (T3) és a ragasztóhabarcs jó tapadását biztosítják. 

 

 

 

  • Tökéletes (T3) vastagságtűrés
  • Deklarált nyomószilárdság 10% -os összenyomódásnál CS (Y \ 10) = 250-300 kPa
  • A hosszú távú vízfelvétel merítés esetén WL (T) ≤ 1,5 térfogat %
  • Páradiffúziós ellenállási tényező: MUi 50
  • Hővezető tényező: 0,032 ≤λD≤ 0,036 [W / mK]

Eresz

Az eresz esztétikai és funkcionális átmenet a homlokzat és a tető között. Bár kellemes a szemnek, fő feladatuk a külső falak esőtől és hótól való védelme. 

Mechanikai terhelésnek kitett épületrészek

Mivel az XPS hőszigetelés megfelelően kemény, páraáteresztő és mindenekelőtt nedves környezetben is energiahatékony, a FIBRANxps ETICS GF az ablakpárkányok és a vasbeton áthidalók hőszigetelésére is használható.

        

Az épület megszakítások nélküli (hőhidak nélküli) hőburkolatát és a kedvező lakókörnyezetet biztosítandó, az erkélyeket, loggiákat, parapeteket, betonoszlopokat és a gerendákat is hőszigetelni kell.

Kővel burkolt homlokzatok

Kővel burkolt homlokzatok esetén a FIBRANxps ETICS BT-I lapok használatát javasoljuk. Nápolyi mintás és barázdált felületükkel és kiváló vastagságtűrésükkel (T3) biztosítják a habarcs és a kő jó tapadását. Mivel a kő nedvességet vesz fel, a homlokzat legjobb működése és tartóssága érdekében megfelelő páraáteresztő képességgel rendelkező kemény és vízálló hőszigetelést (MUi 50) kell beépíteni.

Homlokzatok és talajszint alatti falak felújítása

Homlokzatok felújítása esetén nem elegendő pusztán az épület földfelszín feletti részét javítani. Különös figyelmet kell fordítani a talajszint alatt falszakaszok hőszigetelésére is. Ezekre a felületekre fejlesztettük ki a FIBRANxps 300-L, sima felületű terméket.