A NEM JÁRHATÓ LAPOSTETŐ

Tartósnak és könnyen karbantarthatónak kell lennie. A HVAC kültéri egységekhez, amelyeket általában a tetőfelületre helyeznek, hozzáférést kell biztosítani a karbantartó személyzet számára anélkül, hogy megsérülne a vízszigetelő réteg.

A nem járható lapos tetőket általában egy kavicsréteggel súlyozzák le, amely megvédi az alsó rétegeket a nap és a szélsőséges hőmérsékleti ingadozások hatásától. Ha az ilyen típusú tető hőszigeteléséhez zárt cellás extrudált polisztirol anyagból készült kemény hőszigetelő táblákat használunk, a karbantartók szabadon hozzáférhetnek a tetőfelület bármely pontjához anélkül, hogy megsérthetnék a vízszigetelő vagy a hőszigetelő rétegeket.
Tipp: egy kavicsos lapos tető tartóssága meghosszabbítható, ha a vízszigetelést megóvjuk az UV sugárzás és a hőmérséklet-ingadozások hatásaitól a hőszigetelő réteg segítségével.

Rendszerek

Az OPTIMO rendszer

Az OPTIMO tetők optimális rétegrendű lapos tetők, ahol a kívánt lejtést a nehéz lejtésbeton helyett a FIBRANxps lejtésképző táblákkal oldják meg.

A lapos tető terhelésének csökkentése érdekében az OPTIMO rendszer a nehéz és vastag lejtésbetont FIBRANxps INCLINE könnyű lejtésképző hőszigetelő XPS lapokkal helyettesíti, és ezzel tovább javítja a tetőszerkezet hőszigetelő képességét.

CLASSIC rendszer

A hagyományos lapos vagy fordított lapos tető, ahol a kívánt lejtést a lejtésbeton biztosítja.

A hagyományos lapostető rendszer előnye, hogy a vízszigetelő bitumenlemez közvetlenül a lejtésbetonra rögzíthető. Hátránya azonban a lejtésképző beton nagy vastagsága és tömege. Általában a lejtésbetonnak a kifolyónál legalább 5 cm vastagnak kell lennie. A modernebb OPTIMO rendszerben a nehéz beton helyett lejtésképző hőszigetelő táblákat használnak.

PLUS rendszer

A meglévő lapos tetők a PLUS rendszerrel felújítva - egy plusz hőszigetelő réteg beépítésével - feljavíthatók. Opcionálisan vagy szükség szerint egy új vízszigetelő réteg is bekerül, vagy a lejtésképző réteget kell kijavítani.

A nem megfelelő hőszigeteléssel ellátott lapos tető hatékonyan bővíthető és energiahatékonysága további hőszigetelő réteggel javítható.