ZÖLD LAPOSTETŐ

Egy zöld oázis a városban. A zöld lapostető egyszerre növeli a lakók konfortérzetét, támogatja a mikroklíma illetve a tető hőmérsékleti stabilitását.

Egy zöldtető - vagy pontosabban egy zöldített tető - különféle fajtájú és magasságú növényeknek adhat otthont. Manapság a zöld tetők a korszerű, természetközeli megoldást és a városi lakosok számára a természettel való kapcsolattartás felé tett előrelépést jelentik még a városközpontokban is. 

Azon túl, hogy jól néznek ki a zöld tetők védik és óvják az épületet a hőmérséklet-ingadozások nem kívánt hatásaitól. Felszínükön virágágyások vagy akár konyhakertek alakíthatóak ki. 

A zöld lapos tetők tervezésére, építésére és karbantartására vonatkozó általánosan elfogadott átfogó irányelveket a német FLL (Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftsbau e.V.) írja le. Ennek megfelelően különböző zöld tetőket különböztetünk meg. 

KÜLÖNBÖZŐ ZÖLD TETŐFELÜLETEK

A zöld tetőket három csoportba sorolhatjuk, felhasználástól, építési tényezőktől és a művelés módszerétől függően. A különféle típusok kritikus szerepet játszanak a kiválasztott növénytípusok és a vegetáció megjelenésének szempontjából: 

  • Intenzív ültetés
  • Egyszerű intenzívültetés
  • Extenzív ültetés

A három csoport mindegyike több növénykultúrából állhat keveredve vagy egymástól területileg jól elkülönítve. Ha figyelembe vesszük a növények hasznosításáról és a vegetációkról szóló tudományos információkat van néhány kritérium, amely alapján különbséget tehetünka zöldtetők három típusa között. "(Forrás: FLL)

Rendszerek

Az OPTIMO rendszer

Az OPTIMO tetők optimális rétegrendű lapos tetők, ahol a kívánt lejtést a nehéz lejtésbeton helyett a FIBRANxps lejtésképző táblákkal oldják meg.

A lapos tető terhelésének csökkentése érdekében az OPTIMO rendszer a nehéz és vastag lejtésbetont FIBRANxps INCLINE könnyű lejtésképző hőszigetelő XPS lapokkal helyettesíti, és ezzel tovább javítja a tetőszerkezet hőszigetelő képességét.

CLASSIC rendszer

A hagyományos lapos vagy fordított lapos tető, ahol a kívánt lejtést a lejtésbeton biztosítja.

A hagyományos lapostető rendszer előnye, hogy a vízszigetelő bitumenlemez közvetlenül a lejtésbetonra rögzíthető. Hátránya azonban a lejtésképző beton nagy vastagsága és tömege. Általában a lejtésbetonnak a kifolyónál legalább 5 cm vastagnak kell lennie. A modernebb OPTIMO rendszerben a nehéz beton helyett lejtésképző hőszigetelő táblákat használnak.

PLUS rendszer

A meglévő lapos tetők a PLUS rendszerrel felújítva - egy plusz hőszigetelő réteg beépítésével - feljavíthatók. Opcionálisan vagy szükség szerint egy új vízszigetelő réteg is bekerül, vagy a lejtésképző réteget kell kijavítani.

A nem megfelelő hőszigeteléssel ellátott lapos tető hatékonyan bővíthető és energiahatékonysága további hőszigetelő réteggel javítható.