JÁRHATÓ LAPOSTETŐ

A járható lapostető kialakításával nyitott területeket nyerhetünk, ahol tetőtéri kerteket, teraszokat vagy sportpályákat alakíthatunk ki.

Különösen a sűrűn lakott városi területeken a hasznos tetőfelülettel rendelkező épületek egyre vonzóbbá és értékesebbé válnak. A tapasztalatok alapján a lapos tetők tervezésének és építésének kulcstényezője a vízszigetelő réteg védelme, mivel egyes fedőrétegek nagyobb valószínűséggel teszik lehetővé a vízszigetelés károsodását, mint mások. Szerencsére fordított rétegrend esetén bármilyen fedőréteget választhatunk korlátok nélkül, hiszen a vízszigetelést vastag hőszigetelő réteg védi és a végleges járható borítás könnyen cserélhető egy másikra, végtelen lehetőségeket kínálva a tető különféle felhasználásához.
Ha extrém terhelés várható a tetőn, akkor 500 vagy akár 700 kPa nyomószilárdságú hőszigetelő anyagot kell használni. A szerkezet teherbírását szakértőknek kell ellenőrizni.

Rendszerek

Az OPTIMO rendszer

Az OPTIMO tetők optimális rétegrendű lapos tetők, ahol a kívánt lejtést a nehéz lejtésbeton helyett a FIBRANxps lejtésképző táblákkal oldják meg.

A lapos tető terhelésének csökkentése érdekében az OPTIMO rendszer a nehéz és vastag lejtésbetont FIBRANxps INCLINE könnyű lejtésképző hőszigetelő XPS lapokkal helyettesíti, és ezzel tovább javítja a tetőszerkezet hőszigetelő képességét.

CLASSIC rendszer

A hagyományos lapos vagy fordított lapos tető, ahol a kívánt lejtést a lejtésbeton biztosítja.

A hagyományos lapostető rendszer előnye, hogy a vízszigetelő bitumenlemez közvetlenül a lejtésbetonra rögzíthető. Hátránya azonban a lejtésképző beton nagy vastagsága és tömege. Általában a lejtésbetonnak a kifolyónál legalább 5 cm vastagnak kell lennie. A modernebb OPTIMO rendszerben a nehéz beton helyett lejtésképző hőszigetelő táblákat használnak.

PLUS rendszer

A meglévő lapos tetők a PLUS rendszerrel felújítva - egy plusz hőszigetelő réteg beépítésével - feljavíthatók. Opcionálisan vagy szükség szerint egy új vízszigetelő réteg is bekerül, vagy a lejtésképző réteget kell kijavítani.

A nem megfelelő hőszigeteléssel ellátott lapos tető hatékonyan bővíthető és energiahatékonysága további hőszigetelő réteggel javítható.