Hogyan kell megfelelően védeni és szigetelni a pincefalakat?

Belső falak hőszigetelése: a fűtési költség csökkentésének gyors és hatékony módja
28/01/2022
Belső falak hőszigetelése: a fűtési költség csökkentésének gyors és hatékony módja
28/01/2022

A talajjal való érintkezés miatt a víznek és nedvességnek állandóan kitett épületrészek hatékony védelme az egyik legnagyobb kihívás az építőiparban. A víz beszivárgása jelentős károkat okozhat, csökkentve az épület tartósságát és rontva az életkörülményeket. A későbbi felújítások meglehetősen körülményesek, illetve magas költségeket vonnak maguk után. Szerencsére mindez elkerülhető a vízszigetelés szakszerű kivitelezésével, a megfelelő hőszigetelés megválasztásával és egy hatékony vízelvezető rendszer kiépítésével. Az alábbi témakörök bemutatásával átfogó képet kap a pincefalak szigetelésével kapcsolatos kérdésekben.

Vízszigetelés

A nedvesség elleni védelem megfelelően kivitelezett vízszintes és függőleges szigetelésekből áll:

  • a vízszintes vízszigetelés a talajból felemelkedő kapilláris nedvességgel szemben nyújt védelmet,
  • a függőleges vízszigetelés a nedvesség oldalirányú behatolását hivatott megakadályozni.

Elengedhetetlen, hogy a függőleges vízszigetelés az épület alapjától a talajszint feletti legalább 30 cm magasságig (az épület elhelyezkedésétől függően) terjedjen. A homlokzat lábazati részének vízszigetelése a csapadékvíz épülettel való közvetlen érintkezését hivatott megakadályozni.

Különös figyelmet kell fordítani a függőleges és vízszintes vízszigetelés találkozási pontjaira, hogy elkerüljük a szivárgást, ahol a víz behatolthat a teherhordó szerkezetbe. Számos vízszigetelő anyag kapható a piacon, de a mai napig a bitumenes bevonattal kombinált bitumenes szalagok használata a legelterjedtebb.

Hőszigetelés 

A hőszigetelés kiválasztásakor tartsa be a "megfelelő anyag a megfelelő helyen" szabályt, kövesse az építési tervekben meghatározottakat és a szakemberek számításait. A vásárlásnál az elsődleges szempont az adott termék műszaki dokumentációja és annak deklarált tulajdonságai. A külső akkreditált minősítő intézetek által végzett tesztek, valamint a környezeti kihívásoknak leginkább kitett épületszerkezetekben alkalmazhatóságot igazoló tanúsítványok további minőségbiztosítást nyújtanak.


Az extrudált polisztirol (XPS) táblák, mint például a FIBRANxps 300-L, fontos előnyöket kínálnak a nyomószilárdság, a vízállóság és a méretállóság tekintetében egyaránt a pincefalak hőszigetelésénél. A hőszigetelés vastagságát épületfizikai számítások alapján kell meghatározni. A minimális ajánlott vastagság legalább 12 cm, vagy egy-két centiméterrel kisebb, mint a homlokzati szigetelőlapok vastagsága.


Az XPS táblák ragasztásához használjon alacsony tágulású poliuretán ragasztóhabot, vagy más erre a célra tervezett ragasztóanyagot. A ragasztót pontszerűen, vagy függőleges csíkokban hordja fel a táblákra annak érdekében, hogy a vízszigetelés és a hőszigetelés között esetlegesen felgyülemlett nedvesség a lehető leghamarabb elfolyhasson. Magas talajvízszint esetén a poliuretán ragasztót a táblák kerülete mentén is szükséges felhordani, illetve az azok közötti hézagokat is tömíteni kell. Mindig használjon speciális ragasztót és konzultáljon a gyártóval a pontos használat érdekében.


A képen éppen egy lakóépület szigetelési munkáit láthatja. A beruházó és a tervezőcsapat a FIBRANxps 300-L panelekkel való szigetelés mellett döntött.


Fontos! A felszín alatti épületrész hőszigeteléséhez sima felületű táblák használata ajánlott, mint például a FIBRANxps 300-L, amelyek biztosítják az épület megfelelő műszaki és hővédelmét. A gyakorlatban sokszor tapasztaljuk, hogy ennél az épületrésznél nem a megfelelő termék kerül felhasználásra, mint például rácsozott felületű XPS táblák alkalmazása. Az XPS táblák számára további védelmet biztosít a drénlemez, amelyet a dombornyomott oldalával kell a hőszigetelő lemezekre felhelyezni. Alkalmazása segíti a talajnedvesség gyorsabb elvezetését.

Vízelvezető rendszer

A megfelelően kivitelezett hő- és vízszigetelés ellenére javasolt vízelvezető rendszer kiépítése is, amely a csapadékvíz épülettől való gyors elszivárogtatására szolgál. Ezt vízelvezető csatornákkal tudjuk megvalósítani, amelyeket előásott árkokba szükséges fektetni az épülettől kb. 50-100 cm-re, az épületalappal egy mélységben. A csövek alá geotextíliát kell helyezni és azokat legalább 1% lejtéssel, egy szivárgó, vagy csapadékvíz-elvezető rendszer irányába pozícionálva szükséges kivitelezni. Az árkokat 16/32 mm-es kavics frakcióval kell feltölteni, továbbá geotextíliával vagy szűrőréteggel (pl.: FIBRANfilter SF32) borítani. Ezzel a csatornát és a kavicsréteget teljesen körbezárjuk, így megakadályozva, hogy finom részecskék vagy szennyeződések kerülhessenek a vízelvezető rendszerbe, ami annak eltömődéséhez vezethetne.

A vízelvezetés kiépítését követően különös figyelmet kell fordítani a szerkezet visszatöltésére is. A nagy tömegben visszakerülő föld nem dolgozható el megfelelően, éppen ezért csak rétegesen szabad végezni a visszatöltést és a tömörítést. Ezzel nemcsak elkerülhető a visszatöltött talaj későbbi megsüllyedése, hanem megakadályozható a túlzott nyíróerők kialakulása is, amelyek károsíthatják a vízszigetelést az XPS táblákkal való találkozásnál.

Fontos információk a pincefalak hőszigetelésének megválasztásához

 

FIBRANxps 300-L hőszigetelő lapok

 

Az alapok és alaplemezek, valamint a talajjal érintkező falszakaszok hőszigetelésére minden esetben sima felületű és "L", avagy lépcsős élkialakítású XPS hőszigetelést szükséges alkalmazni. A FIBRAN kínálatában FIBRANxps 300-L néven találhatja meg ezen terméket. A nedvesség folyamatos jelenléte miatt a talajszint alatti használatra szánt hőszigetelő táblák vásárlásakor az alábbi két értékre ügyeljen: WL(T) és WD(V).

Miért pont ez a két érték? Mert ezek határozzák meg, hogy az anyag mennyi vizet vesz fel hosszan tartó WL(T) bemerítés vagy diffúzió WD(V) során.

  • WL(T): vízfelvétel hosszú idejű teljes bemerítéskor; értéke ne haladja meg a 0,7%-ot
  • WD(V): hosszú idejű páradiffúziós vízfelvétel; értéke maximum 1% legyen.

Gyakran még a kivitelezők sem figyelnek ezekre az értékekre, és például olyan polisztirol táblákat építenek be, amelyek WL(T) értéke 1,5%, vagy még ennél is magasabb. Előfordulhat továbbá, hogy nincs is deklarálva a hosszú idejű páradiffúziós vízfelvétel WD(V) értéke, ami elengedhetetlen a talajszint alatti szerkezetekben való használathoz.

A hővezető képesség (λ-érték) szintén kiemelt fontosságú. Minél jobban szigetel az adott anyag, annál kisebb a λ-értéke és alacsonyabb a hővezető képessége. A nemzeti előírások megadják az egyes épületrészek megengedett legnagyobb hőátbocsátási értékeket, ami leginkább az anyag hővezető képességétől és annak vastagságától függ.

Melyek a pincefalak hőszigetelésének a legfőbb előnyei?

  • A helységeken belüli stabil hőmérséklet biztosítása (a hőszigetelés vastagsága függ a felhasználási terület céljától, vagy az épület kívánt energiahatékonyságától).
  • Magasabb felületi hőmérséklet a falak belső oldalán, csökkentve a páralecsapódás és a penészképződés lehetőségét.
  • Védi a vízszigetelést a hőingadozástól és a mechanikai sérülésektől, így növelve annak tartósságát.

A talajszint alatti falak hő- és vízszigetelését, a vízelvezető rendszer kiépítését és a földvisszatöltést követően a homlokzati hőszigetelés kivitelezésével folytatódik az építkezés.